dimecres, 27 de maig del 2009

Programa electoral VI - Recerca, desenvolupament i innovació



1.-Promourem que la incorporació a l’Espai Europeu d’Educació Superior afavoreixi la internacionalització i la competitivitat de les universitats de Catalunya amb la defensa d’una estructura de nivells flexible i adaptada al model de convergència europea on diversos models de durada dels estudis són vigents.

2.-Impulsarem la creació d’un fons de capital europeu per a la promoció de la recerca i la innovació amb la participació de l’administració europea, les administracions dels Estats membres, i les regions que vulguin adherir-se, i obert a la participació d’entitats privades.

3.-Donarem suport a l’impuls d’un autèntic Espai Europeu de la Recerca, que ofereixi un veritable valor afegit pel que fa als programes interns de recerca dels Estats membres, potenciï la recerca i la innovació i, per tant, permeti que la indústria comunitària competeixi eficaçment amb d’altres economies tecnològicament avançades, particularment amb la dels Estats Units.

4.-Impulsarem la participació i lideratge de Catalunya en xarxes europees de recerca i desenvolupament amb d’altres països i regions, i fomentarem el paper de la societat civil d’Europa en la creació de l’Espai Europeu de Recerca.

5.-Promourem la creació d’un programa europeu d’estímul de l’esperit científic i emprenedor entre els joves que es gestionarà des de les regions europees.

6.-Des del Parlament Europeu promourem una política que doni prioritat als programes que permetin situar Catalunya en una posició destacada de la recerca científica a Europa, tot convertint el país en un node important de les xarxes internacionals de recerca, tot potenciant els programes que ja estan en marxa.

7.-Fomentarem la descentralització de la gestió d’algunes accions cap a les regions-país com Catalunya en la línia d’ERANET, atès que Catalunya ja disposa d’un sistema de recerca amb una capacitat d’execució, de gestió i d’avaluació superior a la d’alguns estats europeus.

8.-Cercarem suport econòmic de la UE per al finançament de la recerca catalana i per a d’altres territoris que s’adeqüin a la carta europea de l’investigador i als paràmetres de funcionament de la UE, en la línia de COFUND.

9.-Treballarem per incrementar la presència catalana en la formulació de política científica, tecnològica i d’innovació europees i fomentarem que les empreses accedeixin més fàcilment als programes d’innovació de la Unió Europea.

10.-Fomentarem la presència activa de les institucions científiques catalanes i del personal de recerca en els projectes internacionals de recerca avançada.

11.-Promourem la candidatura de Catalunya per a les grans instal·lacions cientificotècniques i els grans centres de referència europeus. Catalunya ha d’esdevenir el principal corredor mediterrani del coneixement, que aplegarà empreses i centres de recerca i serà un punt de referència en la societat europea del coneixement.

12.-Cercarem mecanismes que des de Brussel·les facilitin la participació de les empreses catalanes als projectes de desenvolupament tecnològic, lligats als grans programes europeus d’energia, de l’espai i de les telecomunicacions.

13.-Des del Parlament Europeu, prestarem a les Universitats, als centres públics de recerca i al sector privat la col·laboració necessària per tal d’aconseguir el màxim nombre de projectes europeus que puguin ser coordinats des del nostre país.

14.-Reivindicarem un paper actiu de les regions i nacions sense estat europees en la programació de les accions científiques i tecnològiques europees, per optimitzar les accions de col·laboració i de cohesió. Atesa la seva proximitat als agents socils i econòmics, instarem els governs de les regions europees a ser els interlocutors davant les institucions europees en els temes relacionats amb la recerca, desenvolupametn i innovació.

15.-Difondrem les capacitats i disponibilitats del sistema R+D+I català i dels centres de transferència de tecnologia als empresaris europeus.

16.-Donarem el nostre suport a la legislació que faci més accessible i abarateixi l'obtenció i l’aplicació de la protecció de la propietat industrial a escala europea per a les PIMES. CiU es referma en la importància de la patent comunitària i treballarà per aconseguir-ne una ràpida posta en marxa. La protecció de les patents d’àmbit comunitari hauria de ser fàcil i barata d’obtenir i la seva cobertura haurà de ser tan àmplia com la protecció que atorguen els principals competidors.

17.-Instarem l’elaboració de normes efectives per protegir la propietat Intel·lectual davant de tercers països.

18.-Promourem l’elaboració d’una normativa que afavoreixi la concessió d’incentius per part dels Estats membres a la creació d’spin-offs a partir de la recerca universitària i que promogui la participació del professorat universitari.

19.-Potenciarem els nuclis d’innovació, infraestructures de suport a la innovació i transferència tecnològica que, de manera polivalent i flexible, facin d’interfície entre centres d’R+D, universitats i empreses.

20.-Promourem programes que facilitin l’intercanvi entre les universitats i el món empresarial, tot facilitant les estades de professors universitaris en empreses d’altres països i europeus.

21.-Ajudarem a la creació d’instituts mixtos d’innovació universitat –empresa, per afavorir la transferència tecnològica, i promourem una col·laboració més flexible entre el món acadèmic i l’empresarial.

22.-Proposarem a les instàncies europees la simplificació dels processos i de la burocràcia en els programes europeus per tal que sigui més accessible als usuaris, especialment a les PIMES, micro-empreses i negocis emergents.

23.-Exigirem que la UE presti especial atenció a l’ajut directe i indirecte a les empreses que inverteixin en R+D+I.

24.-Procurarem que el Fons Social Europeu s’adreci a cofinançar accions per a la incorporació al mercat laboral dels joves investigadors.

25.-Promourem la difusió de la ciència i els avenços científics entre la població, especialment els més joves, i fomentarem els espais i programes de divulgació. Per això fomentarem la promoció social de la ciència mitjançant una política d’informació als ciutadans europeus sobre els lligams de la recerca amb el benestar social i qualitat de vida (el medi ambient, la biomedicina, el patrimoni, les energies, el turisme i l’oci, entre d’altres), tot utilitzant al màxim les plataformes que ofereixen els mitjans de comunicació i Internet.

26.-Fomentarem que s’eliminin barreres burocràtiques per contractar investigadors de fora de la UE.

27.-En relació amb la dotació de fons comunitaris per a la recerca, s’haurà de donar la màxima prioritat als projectes de desenvolupament de fonts d'energia “netes” i renovables.

28.-Impulsarem el debat social sobre el model de desenvolupament científic i tecnològic que volem, i fomentarem la reflexió sobre les qüestions ètiques relacionades i els temes de sostenibilitat.

29.-Exigirem al Parlament Europeu a demanar la publicació de tota la despesa militar i vetllarem per tal que els recursos es destinin a fer una recerca d’excel·lència destinada al foment de la pau, el desarmament dels pobles, la millora del medi ambient i de la justícia social.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Afegiu els vostres comentaris